Zgodovina Srednjeafriške republike, države v srcu afriškega kontinenta, je boleča in krvava. Med decembrom 2012 in majem 2013 so civiliste, ki si še niso opomogli od državljanske vojne,v kateri je bila država ujeta med letoma 2004 in 2007, terorizirale so jih milice, ki so izvajale množične poboje civilistov, posillstva in rekrutiranja otrok vojakov. Okrutne zločine se pripisuje predvsem trem glavnim skupinam: milicam Anti-Balake, milicam Ex-Seleke in vojaškim skupinam iz sosednjega Čada. Razmere v državi so zaradi politične nestabilnosti in stalne ogroženosti državljanov še vedno problematične, te pa so se zaostrile in poslabšale z volitvami, ki so potekale 27. decembra 2020. Nekatere uporniške skupine so v določenih delih države celo preprečile oddajanje glasov, videli smo lahko zbruhe nasilja po celotni državi. V dnevih, ki so sledili volitvam so poročali o napadih na mesta, ki jih je, zaradi poraza vodil bivši predsednik države François Bozizé. V zadnjih dveh mesecih je iz države pobegnilo že več kot 200 000 ljudi. Ti so najpogosteje odšli v begunska taborišča v Demokratični republiki Kongo. 

Združeni narodi so leta 2014 v državo poslali mirovno misijo imenovano MINUSCA (United Nations multidimensional integrated stabilization mission in Central African Republic), ki skrbi za spoštovanje človekovih pravic, varovanje civilistov in meja pred organiziranim kriminalom, podpira vladavino prava in pravice, pomaga pri dobavi humanitarne pomoči ter stremi k vzpostavitvi trajnega miru. Na misiji sodeluje skoraj petnajst tisoč ljudi, vanjo pa je bilo vloženih več kot milijardo dolarjev. 

Iz države pa slišimo še eno pomembno novico, Mahamat Said (vodja povezanih milic Ex-Seleka) je bil predan Mednarodnemu kazenskemu sodišču, kjer mu bo sojeno za vojne zločine in zločine proti človeštvu, med njimi mučenje, pregon ter prisilno izginotje, ki naj bi jih zakrivil leta 2013 v prestolnici Bangui. Trenutno na sojenje čakata še Alfred Yekatom in  Patrice-Edouard Ngaïssona, poveljnika povezanih milic, ki sta bila poslana v pripor leta 2018 zaradi zločinov med vojno v Srednjeafriški republiki. Njuno sojenje se bo odvilo v začetku februarja 2021, konec januarja pa bo pred sodnika prvič stopil tudi Seid. Mnogi upajo, da bodo s tem številne žrtve dočakale pravico vsaj v sodni obliki.

Viri: Amnesty International, UN Peacekeeping, UN News, UN Missions

Avtorica: Katarina Mazzini